Bijenbestrijding

Last van bijen? Neem contact op met Accuraat Plaagdierenbestrijding.

Last van bijen?In ons land komen een kleine twintig soorten bijen voor, waarvan we de meeste bijna nooit zullen tegen komen omdat ze in natuurgebieden leven. Ongeveer vijf soorten kunnen we wel in onze tuinen tegen komen. De bekendste uiteraard, is de honingbij die de lekkere honing maakt en vaak gehouden worden door imkers in speciale kasten. Daarnaast is er een groep bekend onder de verzamelnaam “voorjaarsbijen”, die wat minder bekend zijn, maar die we de laatste jaren toch steeds vaker in onze tuinen aantreffen.

Voorjaarsbijen komen in maart/april uit hun winterschuilplaats.

Vaak worden voorjaarsbijen verward met wespen. Voorjaarsbijen zijn echter veel kleiner dan wespen en zijn actief tot half juni, waarna ze weer een jaar weg zijn. Ze zijn solitair, wat wil zeggen dat ze per echtpaar een nest maken. Soms in de grond, soms in de spouwmuur, afhankelijk van de soort. Soms leven ze wel met tientallen echtparen bij elkaar.

In en om huis kunt u de volgende 3 bijensoorten tegenkomen:

De honingbij is ook de enige soort die door de mens als een soort huisdier wordt gehouden vanwege de honing die ze produceren. Het is ook de enige soort in ons land die in zulke grote kolonies bij elkaar leven, want een bijvolk kan soms 20 tot 30 duizend individuen bevatten. De koningin is de enige vrouw in deze gemeenschap, die verder meestal alleen uit werkbijen bestaat. Als in de zomermaanden de jonge koninginnen worden geboren vertrekt de oude koningin met een gedeelte van de werksters naar een nieuwe nestplaats. Dit kan zijn in een holle boom, maar ook in de spouwmuur van een woonhuis of bedrijf. We spreken dan van een zwerm die soms wel uit een paar duizend bijen kan bestaan. In afwachting van een goede woonplaats, die door de verkenners wordt gezocht, hangt zo’n zwerm soms aan een tak als een grote bal tot het moment van vertrekken. Vaak kan een imker, indien hij tijdig is gewaarschuwd, zo’ n zwerm in een kast scheppen, en heeft hij er weer een nieuw bijenvolk bij. Is hij echter te laat, dan vertrekt het bijenvolk naar een vaste woonplaats waar ze soms jaren blijven zitten.

Wilt u meer informatie over het bestrijden van bijen of heeft u last van bijen? Neem dan contact met ons op!

Bel voor een afspraak of een offerte naar Accuraat Plaagdierenbestrijding op telefoonnummer 06-24972410.