Van alle kakkerlakkensoorten die in ons land voorkomen, is alleen de boskakkerlak inheems. Deze soort komt soms wel eens binnen voor, als mensen uit het bos een stuk hout meenemen voor een Kerststukje of een terrarium.
De overige soorten zijn subtropisch en kunnen zich alleen binnen handhaven. De meest algemene en ook de kleinste soort is de Duitse kakkerlak.
Daarnaast komen ook nog de Oosterse kakkerlak, ook wel bakkerstor genoemd, de Amerikaanse, Surinaamse en de Australische kakkerlak voor. De laatste drie zijn tevens ook de grootste soorten die we kunnen tegenkomen; soms wel tot 4 tot 4,5cm lang.
Het zijn eigenlijk tropische soorten die zich in ons land nauwelijks kunnen handhaven. Kakkerlakken zijn afvaleters en daarom vaak dragers van allerlei bacteriën en dus ook ziekteverwekkende bacteriën. Uit het oogpunt van de volksgezondheid is het dan ook noodzakelijk om plagen van kakkerlakken te bestrijden.
Omdat kakkerlakken door de kleinste naden en kieren kunnen (zeker als ze jong zijn), is het noodzakelijk dat bij een melding ook alle aangrenzende woningen worden onderzocht. Dit om een bestrijdingsactie kans van slagen te bieden. Alle bewoners zijn, in het kader van de Volksgezondheid, verplicht hieraan hun medewerking te verlenen.
Kakkerlakken worden vaak verspreid via allerlei goederen zoals dozen, verkoop tweedehand elektrische apparatuur e.d., met verhuizingen of soms ook meegenomen met vakantie in de koffer of in souvenirs.
Wanneer u vermoedt dat u kakkerlakken in uw woning heeft, meldt dit dan bij uw gemeente of uw woningbouwvereniging. Zij weten hoe ze hiermee om moeten gaan.
Wilt u meer informatie over het bestrijden van kakkerlakken of heeft u last van kakkerlakken? Neem dan contact met ons op!