Papiervisjes en zilvervisjes bestrijden

Last van papiervisjes en/of zilvervisjes? Neem contact op met Accuraat Plaagdierenbestrijding.

Hoe zien ze eruit
Er zijn drie soorten visjes waarvan het papiervisje het meest algemene soort is. Daarnaast komt ook het zilvervisje regelmatig voor in woningen en bedrijven.

Het ovenvisje komt alleen op hele warme plaatsen voor, zoals bij bakkerijen e.d.

De naam van het insect zegt het al. In wezen lijken ze inderdaad veel op een visje. Ze hebben een geschubd lichaam, de kleur is grijs tot heel licht met donkere vlekken. Ze hebben twee lange antennen aan de kop en drie lange staartdraden aan het achterlijf. Als je ze wilt pakken dan kronkelen ze met het achterlijf, waardoor het net een visje op het droge is.

Levenswijze
Beide visjes zijn lichtschuw, dus overdag zal je ze niet veel tegen komen. Ze lijken erg veel op elkaar, maar het verschil zit hem in de staart. Om ze met zekerheid van elkaar te onderscheiden heb je toch wel enige ervaring nodig.

Het papiervisje eet hoofdzakelijk koolhydraten, zoals zetmeel, vochtige granen en meel, maar ook stijfsel en behangplaksel, en gelijmde boekbanden versmaden ze ook niet. Ook postzegelverzamelaars moeten voor de papiervisjes goed uitkijken. Het zilvervisje leeft van een lichte schimmelaanslag die soms in vochtige woningen achter kasten e.d. is te vinden. Ze onderscheiden zich het meest van elkaar door de behoefte aan vocht, want het zilvervisje heeft een luchtvochtigheid nodig van 75% of meer, terwijl het papiervisje genoegen neemt met een luchtvochtigheid van ± 40 tot 75%.

Schade en bestrijding
Het zijn geen plaagdieren die in het kader van de Volksgezondheid bestreden moeten worden. Zowel zilvervisjes als papiervisjes kan je regelmatig in huis of bedrijf tegenkomen en ze veroorzaken zelden schade aan materialen. Maar hun aanwezigheid wordt door veel mensen wel als hinderlijk ervaren, omdat ze vaak in het bad of in glazen en pannen worden aangetroffen.

In die enkele gevallen dat er wel schade optreedt, kan het noodzakelijk zijn om een bestrijding uit te laten voeren door een deskundige. Zelf een bestrijding uitvoeren met allerlei middelen of spuitbussen heeft weinig of geen effect, omdat de meeste van deze middelen bijna geen nawerking hebben. Ook is het van groot belang om weringmaatregelen te treffen om herhaling van de overlast te zoveel mogelijk voorkomen.

Wat kunt u zelf doen:

  • Bij aanwezigheid van het zilvervisje is het verlagen van de luchtvochtigheid, d.m.v. betere ventilatie van b.v. douche en toiletruimte, al voldoende.
  • Bij overlast van papiervisjes:
  • Het regelmatig opruimen en afvoeren van oude tijdschriften e.d.
  • Het verlagen van de temperatuur op zolders en bergingen.
  • Het aanbrengen van ventilatie op zolders en bergingen.

Indien deze maatregelen niet het gewenste resultaat hebben kunt u bellen voor gratis advies naar Accuraat Plaagdierenbestrijding.