Plaagdieren in het nieuws

Vogels voeren

Zodra de eerste nachtvorsten zijn geweest en de eerste sneeuw is gevallen, zijn veel mensen bezorgd over het lot van de vogels in hun tuin. Men is bang dat die kleine meesjes en vinkjes het niet redden in de wind en kou en plaatsen voer in de tuin. In de winkels is van alles te koop; netten met pinda’s, vetbollen met zaden en diverse soorten los zaad. Het is dan ook een leuk gezicht om een mees hangend aan een vetbol bezig te zien vanachter het glas in ons warme huisje. Op zich is hier niets op tegen, mits het voeren met beleid gebeurt en vooral met mate, want bij sommige mensen loopt de hobby wel eens uit de hand. Men strooit dan kilo’s zaad en brood en soms zelfs dode eendagskuikens en vissenkoppen voor de reigers. Dit vele voer trekt massa’s vogels aan zoals duiven, eenden, meeuwen en spreeuwen, die soms met honderden tegelijk op het voer afkomen. Het gevolg is dat deze dieren, als ze eenmaal gewend zijn aan het voerpatroon, iedere dag terugkomen en soms al uren op de daken zitten te wachten totdat ze gevoerd worden. Dit geeft uiteraard veel overlast voor omwonenden. Een ander probleem is dat er vaak restanten van voer blijven liggen en dat trekt ratten en muizen aan.

Vaak is het helemaal niet nodig om vogels te voeren. Zeker niet als het niet langdurig vriest of gesneeuwd heeft. Maar als we toch iets voor de vogels willen doen, laten we het dan wel op een verantwoorde wijze doen.

  • Voer vogels alleen op een voerplank die minimaal 1.5m van de grond af staat. De paal moet glad zijn en er mogen geen draagsteunen op zitten die de voerplank ondersteunen, want via deze steunen kunnen ratten en muizen op de voerplank komen. De onderkant van de voerplank moet van glad materiaal gemaakt zijn, zodat ratten en muizen niet op de plank kunnen komen. Het voerplankje dient opstaande randen te hebben en een afdak zodat het voer niet te snel nat wordt en op de grond valt.
  • Voer in een stenen bakje en niet meer dan dat de vogels per dag op kunnen.
  • Hang allerlei vetbollen en pinda’s minimaal 1.5m van de grond aan een dunne draad vrij in de lucht, zodat ratten en muizen er niet via een tak of schutting bij kunnen komen. Zo bescherm je ook de vogels tegen katten.
  • Er zijn tegenwoordig ijzeren bollen te koop waarin je veilig voor ratten vogelvoer kan ophangen.
  • Zet je voerstandaard midden op je terras en niet te dicht bij een struik of schutting zodat ratten en muizen er niet op kunnen komen.
  • Het gebruik van voersilo’s heeft de voorkeur omdat er dan minder geknoeid wordt met het voer. Hang de silo’s wel vrij in de lucht en niet in bomen en struiken want daar kunnen ratten en muizen gemakkelijk bij komen.