Muizen bestrijden: de spitsmuis

Last van muizen? Neem contact op met Accuraat Plaagdierenbestrijding.

De spitsmuis is een plaagdier die vrij algemeen is, maar toch minder bekend dan zijn neef, de huismuis. De spitsmuis is meestal donkerbruin tot grijszwart van kleur en heeft in tegenstelling tot de huismuis een spitse snuit zonder knaagtanden. De kop lijkt wel op die van een mol. Daarom heeft de spitsmuis in sommige streken de bijnaam “molmuis”.

Last van muizen? Accuraat helpt u bij het bestrijden van muizen.

Het zijn echte nachtdieren, die in de nachtelijke uren op zoek gaan naar insecten en hun larven, wormen, slakken, spinnen. Ze eten erg veel: per nacht hun eigen gewicht aan voedsel. Dit geeft meteen al aan hoe nuttig spitsmuizen zijn en om die reden zijn ze dan ook in de nieuwe Flora en Faunawet beschermd.

Ze krijgen gemiddeld 2 tot 4 nesten per jaar van 4 tot 6 jongen per worp. Al na een week zijn de kleine muisjes vlug genoeg om de moeder te volgen en lopen in een ganzenmars achter elkaar aan.

Overlast heeft men niet vaak van spitsmuizen, als ze maar niet binnen kunnen komen, want dan ontstaat er vaak stankoverlast. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat spitsmuizen de onhebbelijke gewoonte hebben om hun uitwerpselen tegen muren en balken te plakken.

Als u spitsmuizen in huis heeft, heeft het uitleggen van bestrijdingsmiddelen geen enkele zin, omdat spitsmuizen insecteneters zijn. Het bestrijden van spitsmuizen is ook niet toegestaan.

Wat mag u wel doen om het binnendringen van spitsmuizen in een woning te voorkomen? Loop langs de binnen- en buitenzijde van uw woning en kijk of er naden, kieren zijn, waardoor de spitsmuizen naar binnen kunnen komen. Deze gaten moet u dicht maken met cement, purschuim of staalwol. In de meeste gevallen is het probleem dan meteen opgelost en na het opruimen van de uitwerpselen is ook de stankoverlast verdwenen.